Endodontie - Tratamente de canal

Endodontia este disciplina specializata in studiul si tratamentul bolilor pulpei dentare (pachetul vasculo-nervos din interiorul dintelui).
Tratamentul de canal este necesar in mai multe situatii. De cele mai multe ori, tratamentul de canal este cauzat de o carie in stare avansata care a produs inflamatia pulpei dentare, adica o infectie in interiorul dintelui. Alte motive care pot conduce la necesitatea tratamentului de canal sunt fracturile dentare (loviturile) sau diverse procese inflamatorii la nivelul gingiei. Dupa moartea pulpei, spatiul din interiorul dintelui (camera pulpara si canalele radiculare) contine resturile de tesut pulpar in descompunere, care reprezinta hrana pentru bacteriile venite din saliva. Numai tratamentul endodontic, prin curatarea si dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infectia, intervenind acolo unde organismul si antibioticele nu pot actiona, adica în interiorul dintelui. 
Scopul final este reprezentat de salvarea de la extractie a unui dinte a carui pulpa este inflamata sau necrozata si tratarea sau prevenirea extinderii infectiei si a inflamatiei la nivelul tesuturilor din vecinatate (oase maxilare, tesuturi moi).
In timpul tratamentului endodontic, intregul sistem de canale situat în interiorul radacinilor dintelui este curatat de resturi organice si bacterii folosind ace speciale si apoi este umplut etans. Dupa ce se incheie etapa obturatiei de canal va mai fi probabil nevoie de o refacere de bont si de o coroana sau poate doar de o simpla obturatie coronara (plomba) la dintele respectiv.