Sanatate orala: un periaj corect

Sanatatea orala presupune dinti curati. Luati aminte la urmatoarele reguli de baza pentru un periaj corect:
1. Spalati-va pe dinti cel putin de doua ori pe zi
Cand va speli pe dinti, nu va grabiti. Acordati-va suficient timp pentru a realiza un periaj atent.
2. Folositi "echipamentul" adecvat
Folositi o pasta de dinti cu fluor si o periuta de dinti cu peri moi care sa se muleze perfect danturii dumneavoastra. Luati in considerare utilizarea unei periute electrice mai ales daca suferiti de artrita sau alte probleme care ingreuneaza un periaj eficient.
3. Insusiti-va tehnica corecta
Tineti periuta de dinti la un unghi mic fata de dinti si periati cu miscari scurte de sus in jos. Nu uitati sa periati partea interioara a dintilor si limba. Evitati un periaj puternic care ar putea irita gingiile.
4. Pastrati periuta de dinti curata
Clatiti intotdeauna periuta de dinti dupa folosire. Pastrati periuta intr-o pozitie verticala, pe cat posibil, si lasti-o sa se usuce pana la urmatoarea folosire. Nu pastrati periuta in recipiente sau locuri inchise, care ar putea incuraja inmultirea bacteriilor.
5. Inlocuiti la timp vechea periuta de dinti
Investiti intr-o periuta de dinti noua sau intr-un cap nou de periuta electrica la fiecare 3-4 luni sau si mai devreme daca perii se distrug. 

Folosirea atei dentare pentru sanatate orala:
Spatiile inguste dintre dinti nu pot fi curatate cu periuta de dinti. De aceea folosirea zilnica a atei dentare este foarte importanta. Pentru o curatire folosind ata dentare este nevoie de aproximativ 45cm de ata dentara. Rasuciti cea mai mare parte a atei in jurul degetului mijlociu al unei maini si, cealalta parte a atei, rasuciti-o in jurul degetului mijlociu al celeilalte maini, lasand aproximativ 3cm pentru curatarea primului dinte. Trebuie curatat pe rand fiecare dinte. Folositi-va de degetele mari si de degetele aratatoare pentru a curata dintele de la gingie pana la varf, inlaturand placa dentara. Curatati toate partile unui dinte. Rasuciti ata dentara astfel incat sa folositi ata dentara curata pentru fiecare dinte.
Daca aveti probleme cu folosirea atei dentare simple, atunci puteti apela la o varianta de ata dentara cerata sau puteti alege sa folositi periute interdentare.