Odontoterapia - Terapia cariilor

Odontoterapia este stiinta depistarii si tratarii cariilor dentare.
Caria dentara este o leziune care distruge tesuturile dure ale dintelui. In fazele incipiente, ea nu poate fi observata decat de catre medicul dentist; atunci cand prezenta cariei este sesizata si de pacient, leziunile sunt deja avansate. De aici rezulta importanta controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde imbolnavirea in stadiul incipient. Cu cat caria este surprinsa mai devreme, cu atat sacrificiul dintilor este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai putin costisitor si necesita mai putine sedinte. 
La inceput, caria se manifesta ca o simpla coloratie maronie a dintelui. Ulterior apare o cavitate, care continua sa se mareasca.
Daca procesul evolueaza, se produce si inflamatia pulpei dentare ("a nervului"), ceea ce duce la necesitatea indepartarii acesteia si la obturarea canalelor radiculare ("se omoara nervul"). Exista si stuatii in care dintele nu mai poate fi salvat si se recurge la extractia acestuia; in acest caz vorbim de carii extrem de extinse, care exista de ani de zile si pe care pacientul le-a constientizat de mult.
Tratamentul cariilor urmareste:
- indepartarea in totalitate a tesuturilor dentare afectate
- protectia tesuturilor sanatoase, prin utilizarea unor materiale care izoleaza dintele de variatiile de temperatura
- reconstructia dintelui (plomba), cu ajutorul unor materiale care asigura in egala masura rezistenta, functionalitate si estetica.
Intregul tratament se realizeaza sub anestezie locala, care inlatura orice disconfort. In urma plombarii, dintele va raspunde cerintelor functionale si estetice pentru 5-7 ani, dupa care plomba va trebui inlocuita (duritatea materialului de obturatie nu este atat de mare ca cea a smaltului dentar, de aceea, ea nu poate ramane in cavitatea bucala pentru o perioada mai mare).