Ortodontie - Indreptarea dintilor

Ortodontia este stiinta indreptarii dintilor atat la copii cat si la adulti. In general, aceasta presupune aplicarea pe dinti a unor dispozitive metalice sau ceramice, de care se ataseaza niste arcuri ce aduc treptat dintii in pozitia lor normala.
  Tratamentul ortodontic este necesar in urmatoarele situatii:
-Probleme estetice: dintii sunt inghesuiti, rotati sau exista spatii intre ei. Majoritatea pacientilor remarca singuri aceste tulburari care le afecteaza zambetul si se prezinta la medicul dentist/ortodont.
- Probleme functionale: pozitia dintilor superiori, raportata la cei inferiori (muscatura) este grav perturbata, nepermitand o functionalitate normala a aparatului dento-maxilar. Necesitatea aparatului in acest caz este semnalata de catre medic, in cadrul unei consultatii.
-In scop profilactic: inghesuirile dentare pe care le observati la copilul dumneavoastra pot fi prevenite printr-o terapie interceptiva timpurie. Prin urmare, este esential sa fie consultat de catre un medic ortodont inca din perioada prescolara.
-In scop protetic: in urma extractiilor dentare, atat dintii vecini cat si cei antagonisti migreaza, micsorand spatiul dintelui lipsa si perturband grav ocluzia (muscatura). Pentru a inlocui dintii lipsa cu o punte sau un implant, fara a slefui foarte mult dintii ce au migrat, medicul ortodont aplica un aparat ce permite corectarea axelor dintilor vecini (inclinati) si, de asemenea, introducerea in os a dintelui migrat de pe maxilarul opus, refacand astfel muscatura corecta.
-Tratarea bolii parodontale: dintii afectati de boala parodontala migreaza, se inclina inspre buze, afectand muscatura si creand spatii inestetice. In acest caz, tratamentul ortodontic il completeaza pe cel parodontal: prin deplasarea dintilor se stimuleaza formarea de os nou, iar prin corectarea axelor dintilor se elimina tulburarile estetice si functionale. In ortodontie aparatele mobile se folosesc la copii si necesita purtarea lor minim 16 ore pe zi. Aparatele fixe se lipesc pe dinti, nu pot fi date jos decat la sfarsitul tratamentului si se pot aplica la orice varsta.