Parodontologie - Tratarea bolilor gingiei

Parodontologia se ocupa cu tratare afectiunilor gingiei.
Boala parodontala (cunoscuta si sub denumirea de Parodontoza) este o afectiune considerata nu de mult timp o boala a carei evolutii ajunge pana in stadiul final de pierdere a dintilor, avand un prognostic rezervat. Fara o cauza determinanta cunoscuta a acestei afectini, aparitia bolii parodontale este conditionata de multipli factori locali, loco-regionali si generali, fiind considerat un proces patologic complex. Boala parodontala se diagnosticheaza în urma examenului parodontal si radiografiei panoramice, depistand sangerarile, tartrul subgingival si pierderile osoase. Cu ajutorul sondei parodontale se masoara adancimea santului gingival (spatiul dintre dinte si gingie). O adancime mai mare de 3mm indica prezenta bolii parodontale. Stadiile bolii parodontale sunt: gingivita, parodontita si parodontita avansata.
Gingivita nu se manifesta simptomatic prin durere, si majoritatea pacientilor nu încep tratamentul acestor boli din faza incipienta, lasând loc aparitiei parodontopatiilor. 
Gingivita se manifesta prin gingii umflate, de culoare rosie-violacee care sangereaza usor.
In acest moment procesul poate fi reversibil. Se recomanda:
- periajul dimineata, dupa mese si gustari, inainte de culcare
- folosirea atei dentare cel putin odata pe zi
- folosirea unei ape de gura antiseptice sau antiplaca
Medicul stomatolog va stabili programarile pentru control si curatiri. Periajul profesional si detartrajul indeparteaza placa si tartrul, ce nu poate fi indepartat cu periuta de dinti si cu ata dentara. Odata ce o persoana a avut probleme cu gingiile, acea persoana trebuie sa viziteze medicul la 3-4 luni. Se poate prescrie antibiotic pentru lupta cu infectia. Acesta se aplica direct pe gingie, se inghite sau se spala gingiile, fiind sub forma de apa de gura.
Se recomanda, de asemenea, o pasta de dinti antibacteriana care, folosita regulat, reduce placa si gingivita. Gingivita netratata sau care nu raspunde la tratament se transforma in parodontita. In acest caz, sangerarile apar la cea mai mica atingere, gingia este retrasa de pe dinti, iar dintii devin mobili. Este foarte important de stiut ca in acest stadiu, boala este ireversibila si singurul lucru ce poate fi facut este stoparea evolutiei, motiv pentru care este foarte important tratamentul in stadiu incipient. Parodontita este, impreuna cu caria dentara, una dintre cauzele principale care duc la pierderea dintilor.
Tratamentul parodontitei este o conditie sine qua non pentru pastrarea dintilor in cavitatea bucala pentru cat mai mult timp. Este foarte clar demonstrat prin studii care se fac incepand din anii '60, pe sute de mii de pacienti, ca boala parodontala este o boala cu evolutie clara spre pierderea totala a dintilor. Pana la ora actuala, la nivel mondial, nu s-a inventat niciun vaccin sau alt medicament care sa stopeze evolutia bolii parodontale si cu atat mai putin sa favorizeze vindecarea pacientilor care sufera de acesta boala. Extractia tuturor dintilor si inlocuirea lor cu implanturi dentare nu este o solutie, deoarece boala parodontala nu este a dintilor, ci a pacientului, deci implanturile vor fi inserate pe acelasi teren, iar boala se va numi periimplantita (in loc de parodontita, cum se numeste in cazul pacientului dentat).
Monitorizarea bolii parodontale este conditia de baza in reusita tratamentului, fiind necesar ca, odata descoperita aceasta afectiune, vizitele la dentist sa fie foarte dese: de 3-4 ori in primul an, apoi, daca se reuseste pastrarea unei concentratii microbiene reduse in cavitatea bucala (lucru cuantificabil prin efectuarea "indicelui de placa bacteriana", in cabinetul stomatologic), de 2 ori/an.