Protetica dentara

Protetica dentara studiaza metodele si tehnicile de protezare cu ajutorul lucrarilor (pieselor, restaurarilor) protetice fixe sau mobile.
Atunci cand caria dentara a distrus o mare parte din dinte, acesta nu mai poate fi refacut printr-o simpla obturatie ("plomba"). Peretii restanti sunt prea subtiri pentru a putea suporta presiunea care se exercita asupra dintelui atunci cand mancam si se pot fractura. De aceea este necesara protectia peretilor sanatosi, prin acoperirea lor cu o coroana dentara. Coroanele dentare sunt restaurari protetice, realizate din diverse materiale (cel mai frecvent din ceramica), ce acopera in totalitate un dinte care a fost slefuit in prealabil. Coroana dentara este o restaurare protetica, similara cu o capa cu forma si culoare identica cu cea a unui dinte natural, ce acopera in totalitate dintele.
Daca totusi dintele nu mai poate fi salvat si este extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o lucrare protetica (punte dentara), fie cu ajutorul unui implant dentar. Coroanele si puntile dentare sunt lucrari protetice fixe (cimentate).Daca pacientul pierde un numar mare de dinti, se confectioneaza o proteza dentara care trebuie indepartata zilnic, pentru igienizare (lucrare protetica mobila). Cu ajutorul implantelor acest dezavantaj poate fi inlaturat prin efectuarea unei protezari fixe pe implante.